PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Michałowie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 330 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

16 252,50 ton żywności;

1 650 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 33 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 33 uczestników pn. „Kulinarnie mocni”.
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 33 uczestników pn. „Żywność jest cenna”.

Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to) » [Czytaj więcej]